Ontstaan van sloep

iboat.be vaart met een Waterspoor 808 sloep (Fr: Chaloupe, Eng: Sloop).

Voor velen is ‘sloep’ een onbekend begrip. Als mensen mij vragen deze boot te typeren, vertel ik altijd hetvolgende: “Ken je de film Titanic? Sloepen zijn gebaseerd op de reddingsboten zoals je ze in die film ziet”.

Een sloep is in de meeste gevallen van origine een klein scheepstype dat op het dek van een groter schip meegevoerd werd.
Voor elke sloep was één van volgende functies weggelegd:

  • Visserijsloep: aangekomen met het grote vissersschip op de visrijke visgronden werd er vanuit de kleinere sloepen gevist met handlijnen.
  • Marinesloep: Op zeilschepen van de marine werden er verschillende sloepen mee gevoerd. Ze werden met takels buiten boord gehesen voor verschillende doeleinden: als anker begeleiding, voor onderhoud van de buitenzijde van het schip en zelfs als sleepboot bij windstilte. Ze werden ook gebruikt om landingsdivisies mee uit te sturen.
    Een leuk weetje is dat deze sloepen soms gevuld werden met zeewater om beginnende branden snel te kunnen blussen bij gevechtssituaties.
  • Reddingssloep: De verzamelnaam voor alle bijboten die op veel schepen meegevoerd werden om de opvarenden te kunnen bergen bij een ramp met het schip.

Origineel werden sloepen in hout en later in staal gemaakt; moderne sloepen worden vooral in polyester gemaakt. Een nieuwe evolutie is het gebruik van het onderhoudsvrije aluminium.

De eerste sloepen bestemd voor de pleziervaart gebruikten de rompen van originele reddingssloepen van grote zeeschepen op rust. Deze oorspronkelijke rompen zijn echter geoptimaliseerd voor zeewaardigheid en maximum laadvermogen waardoor je een onstabielere sloep met hoge gangboorden krijgt. Verdere evoluties leverden custom rompen op die uitblinken in comfort en toegankelijkheid.

Wat charmeert ons in het ‘sloep concept’?

De sloep is qua model al jaren ongekend populair in Nederland omdat je er met grote groepen gezellig mee kunt varen voorzien van het nodige comfort.
Dit stille (want wij hebben respect voor buurtbewoners) drijvende terras laat toe dat iedereen – gezeten in in een cirkel naar elkaar gericht – contact heeft met elkaar en de omgeving.

Contact

info@iboat.be
+32 473/82.60.80

Voorbije vaarten

Doopreceptie op het water in Afsnee
Opa/oma wordt 60/70/80
Vrijgezellenavond (mannelijke onder voorbehoud)
Vervoer bruidssuite
De baas trakteert!
Cruisen door Gent by Night
...